MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pizzerie w Przysusze. To są polecane miejsca w czerwcu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Przysusze?
Gdzie na pizzę w Przysusze? Foxys_forest_manufacture
Odkryj gdzie zjeść najlepszą pizzę w Przysusze. Jest to niewątpliwie przysmak lubiany na całym świecie. Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wielu na zawsze pozostało jej fanami. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Przysusze. Zajrzyj do katalogu firm i poszukaj swojej ulubionej.

Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Przysusze?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki spotykane na niej to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Przysusze. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza ta występuje pod postacią puszystego, wyrośniętego placka. Pierwotnie był to posiłek stworzony dla robotników. Zazwyczaj nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Jako dodatków używa się: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, w których pizzeriach w Przysusze jest serwowana.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Przysusze? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Przysusze

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Królowa była nią zachwycona i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego przysmaku ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

Dzisiaj to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Przysusze. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na przysucha.naszemiasto.pl Nasze Miasto